Yösählyn opetuksia

Lähetimme yösählyturnaukseen osallistuneille kyselyn, jossa udeltiin mielipiteitä turnauksen eri osa-alueiden onnistumisesta ja ehdotuksia/toiveita tulevia turnauksia varten. Seuraavassa pieni yhteenveto siitä, mitä tästä (ja itse turnauksesta) opimme.

Vastausaktiivisuus oli kiitettävää, sillä 30 osallistujasta 22 vastasi kyselyyn. Palkintona aktiivisuudesta vastanneiden kesken arvottiin (netistä löytyvällä satunnaislukugeneraattorilla) ilmainen osallistuminen seuraavaan Höntsyn järjestämään taulukkomuotoiseen turnaukseen. Palkinnon voitti Miikka Niemi, joka saa itse valita tarkoittaako ”seuraava” ylipäätään seuraavaa turnausta (todennäköisesti lentopalloturnaus) vai seuraavaa sählyturnausta. Mutta sitten itse vastauksiin.

1Kysely vahvisti sitä meillä ollutta kuvaa, että kokonaisuutena ottaen turnaus onnistui hyvin. Eri osa-alueita arvioitiin vain satunnaisesti huonommiksi kuin vähintään ”melko hyviksi”, ja kaikki vastaajat olivat jokseenkin (32%) tai täysin (68%) samaa mieltä väittämän ”suosittelisin tämäntapaista turnausta kaverilleni” kanssa. Eniten kehuja sekä numeroin mitaten että sanallisissa vastauksissa sai yleinen turnausfiilis sekä kanssapelaajien ja järjestäjien asenne. Valtaosa vastaajista mainitsi turnauksen hengen ja asenteen kun kysyttiin, mikä turnauksessa oli erityisen hyvää. Kaikkien pelaajien asennoitumista onkin helppo kehua, sillä vaikka kyseessä oli kilpailu ja omia virvokkeitakin oli matkassa, ei kenelläkään missään vaiheessa lähtenyt ns. mopo käsistä. Hienoa oli myös se, että kaikki selvisivät koko turnauksen terveinä alusta loppuun.

Vähiten kehuja saivat Ajokin fasiliteetit sekä äänentoistoon liittyvät asiat (kuulutukset ja taustamusiikki). Sen huomasimme kyllä itsekin, että Ajokin kaikukopassa äänentoisto on haastava juttu.

Taulukkosähly pelimuotona oli useimpien mielestä sinänsä hyvä juttu, samoin se, että kaikki pääsivät pelaamaan paljon. Yö oli ilmeisesti ihan hyvä ja mielenkiintoinen ajankohta, mutta lähes kaikki lähtisivät mukaan päivälläkin pelattavaan turnaukseen. Jatkoa ajatellen osa toiveista oli selvästi ristiriitaisia (osa toivoi pidempiä, osa lyhyempiä taukoja), osa taas yksiselitteisempiä. Itsekin mukana pelanneena voin yhtyä melko yleiseen toiveeseen, että ensi kerralla yksittäiset pelit voisivat olla hieman pidempiä ja peliputket hieman lyhyempiä. Toki nytkin nähtiin esim. nousuja 2-0-tappioasemasta 3-2-voittoon (itse olin mukana yhdessä sellaisessa), mutta enimmäkseen peliaika oli niin lyhyt että parilla nopealla maalilla vastustaja oli mennyt menojaan. Tosin ”puhtaan voiton” ja pistejaon 3-0 uhka piti tällöinkin ainakin jotain jännitystä yllä. Hieman pidempi yksittäisen pelin peliaika edesauttaisi myös joukkuehengen ja joukkueen sisäisten roolien löytymistä.

Pelien kokonaismäärä on todennäköisesti seuraavalla kerralla hieman pienempi. Vain pari vastaajaa oli sitä mieltä, että pelejä oli liian vähän, mutta aika moni (n. 40%) oli sitä mieltä että niitä oli hieman liikaa. Jos, kuten toivomme, seuraava turnaus on tätä selvästi suositumpi, tulee yksittäisen pelaajan pelimäärä olemaan hieman pienempi. Siitä emme silti luovu, että jokaiselle on tultava pitkä turnaus ja paljon pelejä.

Tuomaritoiminta sai yleisesti ottaen hyväksytyn arvosanan ja kehujakin, mutta sanallisissa vastauksissa tuli myös pientä kritiikkiä ja kehitysehdotuksia (jotka varmasti otamme jatkoa ajatellen huomioon). Tässä kohtaa kysely vahvisti ajatustamme siitä, että tämäntasoinen turnaus voidaan vetää amatöörituomareilla läpi. Vain pari vastaajaa olisi pitänyt virallisia tuomareita tärkeämpänä kuin alhaista osallistumismaksua. Tässä on selvä valinnan paikka: etenkin yöturnauksessa virallisten salibandytuomarien käyttö olisi nostanut osallistumismaksua selvästi.

Tulosseurantaa toivottiin muutamassa vastauksessa, ja sitä varmasti parannetaan jatkoa ajatellen. Yksinkertainen keino tähän on esimerkiksi erivärisillä yliviivauskynillä merkata joka pelin jälkeen taulukon ykkönen, kakkonen ja kolmonen. Näin voi paperia vilkaisemalla heti nähdä kärjen tilanteen. Itse huomasimme sen, että pistelaskennalle ja jatkolohkojen laadinnalle pitää varata oma aikansa.

Hyviä jatkoideoita

Kysely oli selvästikin paikallaan, sillä saimme sen kautta paitsi hyvää faktaa siitä, miten osallistujat olivat kokeneet turnauksen, myös mahtavia ideoita jatkoa ajatellen. Ensi vuonna tulemmekin toteuttamaan näistä ideoista pari: vuonna 2012 pelataan eri lajeissa taulukkoturnauksia, jotka yksittäisten kilpailujen lisäksi muodostavat kokonaiskisan. Tällä tavoin rohkaisemme toivottavasti monia kokeilemaan myös muita kuin sitä omaa ”ykköslajia”. Toinen erittäin hyvä idea, jonka nappaamme käyttöön, koskee sitä, millä tavoin taulukkopeli toteutetaan lentopallossa. Tulette huomaamaan, että se on elegantti ajatus!

Maalivahteja kaipailtiin muutamassa vastauksessa, ja meillä on ihan itsellämme hyvä idea siitä miten molarit otetaan mukaan turnaukseen. Luultavasti tämä onnistuu kuitenkin vasta ensi vuoden yösählyssä, jos vain päästään toteuttamaan sekin Ajokilla. Kevään päiväsählyturnaus joudutaan järjestämään muualla, ja ilman kaukaloa pikkukentän sählyssä on hankala pitää molareita mukana. Jonkinmoinen puolen kentän ”raukkismaalikielto” saattaa tulla harkittavaksi molareiden sijaan…

Kiitos vielä kerran kaikille osallistuneille ja kyselyyn vastanneille! Vuonna 2012 on siis turnauksia odotettavissa useampia – vähän joka lajista jotakin ja sählystä sekä päivä- että yöturnaus. Pysykää kanavalla, palaamme turnauskiertueen alustavaan aikatauluun ja pistelaskuun vielä ennen loppiaista.