Selvennyksiä aloitteeseen, osa 2
Reilu viikko sitten laitoin liikkeelle kuntalaisaloitteen, jossa esitetään, että Höntsyä olisi kohdeltava kuten muitakin urheiluseuroja. Aloite on paitsi kerännyt jo yli 300 allekirjoitusta, myös poikinut yhteydenottoja ja kysymyksiä, joista osaan olenkin ehtinyt jo vastata. Seuraavassa näitä lisää.
Montako nimeä tarvitaan? Mitä seuraavaksi tapahtuu? Kuka aloitteen käsittelee?
Ei ole mitään tarkkaa nimitavoitetta. Aloitteen voi laittaa eteenpäin minä hetkenä tahansa. Maalaisjärki sanoo, että sillä on luultavasti sitä enemmän painoarvoa, mitä enemmän nimiä listassa on – mutta tietenkään mikään nimimäärä ei takaa sitä, että aloite menee läpi. Sivumennen sanoen kyseessä on jo nyt Kuntalaisaloite-nettipalvelun kaikkien aikojen toiseksi suosituin tamperelainen aloite (vain delfinaarion sulkemista ajanut aloite on saanut enemmän kannattajia). Kiitos!
Aloitteen käsittelystä ei ole mitään tarkkoja määräyksiä, ainoastaan että kaupungin on se jollakin aikataululla jossakin käsiteltävä, ja kerran vuodessa on valtuustolle annettava selvitys tehdyistä aloitteista ja niiden aiheuttamista toimenpiteistä. Käsittely voi tarkoittaa esim. sitä, että vuoden päästä joku virkamies toteaa, että aloite ei anna aihetta toimiin.
Tavoitteena on, että aloite käsiteltäisiin liikuntapaikkojen hinnoista ja muista vastaavista asioista päättävässä sivistys- ja elämänlaatupalveluiden lautakunnassa (kokoonpano täällä). Lautakunta on tosiasiallinen vallankäyttäjä tässä asiassa, ja sen yläpuolella on käytännössä vain kaupunginvaltuusto (joka ei yleensä näin mitättömiä asioita käsittele).
Vahvistamattoman huhun mukaan tämä asia olisi tulossa käsiteltäväksi lautakunnan huhtikuun kokouksessa 28.4. Tarkoitukseni on jossain sopivassa vaiheessa ennen tuota lähettää aloite eteenpäin, eli allekirjoitusaikaa on todennäköisesti jäljellä muutama viikko.
Taka-ajatuksena aloitteen tekemisessä on tietenkin ollut, että todennäköisesti monet höntsyläiset tuntevat kaupungin päättäjiä ja päätöksentekoprosessia. Henkilökohtaiset yhteydenotot tutuilta ihmisiltä ovatkin todennäköisesti tehokkaampia kuin mikään nimilista sinänsä. Jos sinä tunnet jonkun sivistys- ja elämänlaatupalveluiden lautakunnan jäsenen / varajäsenen (linkki listaan tässä) tai muun Tampereen kaupungilla vaikutusvaltaisen henkilön, pyydän että olet häneen yhteydessä ja kerrot oman mielipiteesi tästä aloitteesta!
Totean myös, että toki yritin tätä asiaa ensin ajaa eteenpäin vähän pienemmällä metelillä. Se ei onnistunut.
Millaisista rahoista tarkkaan ottaen puhutaan?
Viime tilikaudella 1.7.2014-30.6.2015 maksoimme Tampereen kaupungin liikuntapalveluille vuokria 22 691,72 euroa. Vuokria nostetaan jatkuvasti joten määrä on tällä tilikaudella todennäköisesti isompi. Useimmissa paikoissa maksamamme vuokra on seurahintaan verrattuna kaksinkertainen. Joissakin (esim. Koulukadun tekojäärata) ero on vieläkin isompi. Karkeasti sanottuna, mikäli olisimme saaneet em. vuokrat seurahinnalla, olisimme maksaneet niitä noin 11000 euroa ja kaupungilta olisi vastaavasti jäänyt saamatta noin 12000 euron tulot.
Kun esim. Höntsyn hintoja vertaillaan siihen, mitä harrastaminen urheiluseurassa maksaa, on syytä ottaa huomioon, että em. vuokraeron lisäksi seurat saavat kaupungilta tuntuvia avustuksia. Siitä huolimatta hintaero ei aina ole kovin suuri, jos sitä edes on. Kuten aina, haluan samaan hengenvetoon painottaa, että urheiluseurat tekevät hyvää työtä ja haluamme toimia seurojen kanssa hyvässä yhteistyössä ja rauhanomaisessa rinnakkainelossa. Höntsyn toiminta ei ole keneltäkään pois.
Ihan hyvin sillä menee, se haluaa vain enemmän rahaa
Syyspuolella Liikuntapalveluissa tehtiin jonkinmoinen sisäinen selvitys, voisiko Höntsyn vuokrille tehdä jotain. Vastaus oli, että ei voi. Sen tarkemmin en tiedä, millä tavalla asiaa selvitettiin tai miten siellä järkeiltiin. Ehkä oltiin huolissaan seurannaisvaikutuksia – joita, kuten edellisessä blogikirjoituksessa totesin, ei välttämättä tule lainkaan.
Tai sitten ajateltiin, että se vain bluffaa. Että ihan hyvin sillä menee, mutta tietenkin se haluaa enemmän rahaa, kukapa ei. Liikuntapalveluissa on varmasti raha tiukalla, ja niinpä on pidetty mahdottomana että luovuttaisiin tuosta ylimääräisestä 12000 eurosta, johon on jo ehditty tottua.
Em. ajatuskulku olisi ihan järkevä, jos asia olisi niin että bluffaan.
Tähän väliin nyt pari juttua teille, jotka ajattelette että yritys on vääjäämättä rahantekokone. Ohessa on kuvakaappaus viime vuoden viimeisestä palkkakuitistani Höntsystä, ja siinä näkyvät koko vuoden 2015 ansiot. Kadehdittavaa, eikös? No, kuvakaappauksia pystyy tietysti kuka tahansa manipuloimaan. Tässä on viime tilikauden (1.7.2014-30.6.2015) tilinpäätös. Se on osakeyhtiöllä julkinen, eli voit vaikka tilata tuon viranomaisilta ja todeta, että sama paperi on kyseessä. Voin kehaista, että oman palkkani osuus henkilöstökuluista koko tilikauden aikana on ollut 13000 euroa. Tuloistakin tosin 7500 euroa on tullut aivan muusta omasta työstäni kuin höntsytoiminnasta, joten Höntsyn pyörittämisen vuosipalkka viime tilikaudella on ollut 5500 euroa.
Se on toki totta, että nimenomaan haluan itselleni enemmän rahaa. Minulla on asuntovelka ja pieni lapsi. Sivumennen sanoen laskin juuri SYT:n laskurilla, että jos lopettaisin yritystoiminnan tähän paikkaan, saisin yli 1300 euroa/kk ansiopäivärahaa. Arvatkaa, tuntuuko houkuttelevalta?
Eli ei, en bluffaa. Tilanne on se, että mikäli tähän vuokra-asiaan ei tule muutosta, Höntsyn toiminta loppuu. Silloin Liikuntapalvelujenkin saamat tulot putoavat, ei 12000:lla vaan 23000 eurolla.
Kuntalaisaloite: Höntsy samalle viivalle muiden seurojen kanssa.