Pikkulapset ja Höntsy (pikakysely)

Nyt kun itselläni on lapsi, olen luonnollisesti alkanut ajattelemaan asioita enemmän vanhemman näkökulmasta. Todennäköistä on, että sitä mukaa kuin Voitto kasvaa, tulee Höntsyssä tarjolle asioita joiden kohderyhmässä hänen ikäisensä lapsen vanhemmat ovat. Ehkä jo ensi syksynä taaperohöntsyä ja lastenhoitoa? Lue Äitienpäivän kunniaksi parit ajatukset tästä ja kerro täysin sitoumuksetta mielipiteesi pikakyselyssä.

1Voitto (kuvassa) on nyt vuoden ja viisi kuukautta. Olemme hänen kanssaan ajatelleet kesän mittaan kehitellä ”taaperohöntsyn” nimellä kulkevaa liikuntatuokiota. Hankkisimme firman puolesta erilaisia kevyitä ja pehmeitä palloja ja muita mukavia esineitä. Höntsyt voisi vetää esim. lauantaiaamupäivän ensimmäisenä ohjelmanumerona samassa salissa, missä sen jälkeen on muita vuoroja.

Taaperohöntsyn kohdeikäryhmän tulisi olla kohtalaisen iso, jotta porukka riittäisi. Luonnollisesti toiseen suuntaan rajoituksia asettaa se, että touhun pitäisi sopia koko porukalle. Tämänikäisethän tyypillisesti eivät vielä paljon leiki yhteistoiminnallisesti eikä tavallista joukkuepallopeliä saa aikaan, koska lasten on vaikea tajuta että pallosta pitää välillä luopua.

Pohdinnassa on ”semi-ohjattu” tuokio, jossa aina välillä tehtäisiin ohjaajaparin johdolla asioita, esim. pallon heittelyitä tai tasapainoiluja sekä aikuisen avustamia kärrynpyöriä ja nosteluita. Välillä taas voitaisiin mennä kaoottisesti erilaisten hauskojen liikuntavälineiden perässä, kukin omaan tahtiinsa.

Tällainen liikuntatuokio muovautuisi paljolti saadun palautteen ja ryhmän mukaan. Taaperohöntsyistä voisi olla yksi ilmainen testitunti esimerkiksi syyskuussa. Sen jälkeen kerättäisiin ryhmä kasaan. Maksu olisi aina koko syys- tai kevätkaudesta kerrallaan – en usko, että tämä vuoro voisi toimia aikuisten höntsyistä tutulla täysvapaudella. Noin kuukautta myöhemmin aloitettaisiin, jos ryhmä saataisiin kasaan – ja tämän tutun porukan toiveiden mukaan voitaisiin sitten kauden mittaan muokata taaperomeininkejä aina vain kivempaan suuntaan. Jos tällainen kuulostaa sinusta kiinnostavalta, vastaa pikakyselyyn.

Lastenhoitopalvelu?

Toinen vanhempia kiinnostava palvelu olisi tietysti lastenhoito Höntsyjen ajaksi. Jos jostakin löytyisi sopiva, helposti valvottavissa oleva tila liikuntasalin / kentän lähistöltä, voitaisiin palkata esim. lastenhoitajaopiskelija hoitamaan kullannuppuja pallopelin ajaksi. Ihanteellisesti lastenhoito olisi tarjolla esim. parin-kolmen eri lajin peräkkäisen vuoron ajan, niin että useamman eri lajin harrastajat pääsisivät kätevästi pelaamaan.

Höntsyn bisneslogiikalla (ei sitovia jäsenyyksiä ja suht pienet ryhmät) ei konsepti ”ilmainen lastenhoito” ole kuitenkaan mahdollinen. Pelkän hoitologistiikan (kuka hoitaa ja missä) lisäksi ratkaistavaksi tulee pari muutakin asiaa. Jos esim. parilla vuorolla olisi tällainen mahdollisuus tarjolla, olisi järkeenkäypää, että lastenhoitoa tarvitsevilla höntsäreillä olisi sinne jonkinlainen etuajo-oikeus.

Alustavasti mielessäni on tämäntyyppinen malli, jos hoitomahdollisuus olisi tarjolla vaikka perjantain säbävuorolla: Varattavissa olisi oma lapsenhoidollinen säbätapahtumansa, johon olisi tietty määrä paikkoja vapaana esim. tiistai-iltaan asti. Tiistai-iltana katsotaan, moniko olisi tulossa. Onko tarpeeksi monta, että hoitaja kannattaa palkata; onko peräti niin paljon että tarvittaisiin kaksi hoitajaa. Keskiviikkona ilmoitetaan halukkaille, järjestyykö hoito, ja kaikki loput säbäpaikat menevät tavallisiksi ”lapsettomiksi” paikoiksi jakoon.

Lastenhoidosta perittäisiin jokin suurin piirtein omakustannehinta. ”Lapsellinen” voisi loppuviikosta kyllä perua tavallisten sääntöjen mukaan tulonsa säbään, mutta joutuisi tässäkin tapauksessa maksamaan varaamansa lapsenhoidon (mutta ei höntsyjä). Mitä mieltä sinä olet, kuulostaisiko tällainen reilulta / kätevältä systeemiltä? Käyttäisitkö sitä? Vastaa pikkulapset ja Höntsy -pikakyselyyn täällä.