Miten ehkäisemme viruksen leviämistä? Höntsy and Covid-19

Kesä on pian pelattu ja siirrytään syksyyn. Paljon on puhuttu toisen aallon uhasta koronaviruksen suhteen. Miten Höntsyssä pyritään estämään sen leviäminen pelien palatessa normaaliin laajuuteen?

Kentällä ei suinkaan jatkuvasti olla aivan lähellä toista pelaajaa.

Viruksen leviämisen rajoittamisessa keskeistä ovat hyvä käsihygienia ja lähikontaktien välttäminen. Nämä ovat meille erittäin tärkeitä ohjenuoria. Samalla on kuitenkin pakko tunnustaa, että jos noudatettaisiin 100-prosenttisesti turvavälien osalta ”kahden metrin maailmaa” (tai edes ”metrin maailmaa”) ei joukkuepallopelien pelaaminen onnistuisi. Jos on pakko kaikissa tilanteissa pitää turvaväli, ei voi mennä ottamaan palloa pois.

Lähikontakteja voidaan kuitenkin vähentää todella reilusti ilman, että luovutaan pelaamisesta kokonaan. Höntsyssä pyritään välttämään lähikontakteja, joita peli ei ehdottomasti vaadi. Jos ajatellaan normaaliolojen pallopelivuoroa, tulee lähikontakteja todella suuri määrä jo itse pelin ulkopuolella: matkalla pelaamaan, pukuhuoneessa, vaihtopenkillä, jne. Pelissäkin suuri osa normaaliolojen lähikontakteista on ”ylimääräisiä”: heitetään läpyjä, halitaan, vähän leikillisesti tönitään, jne. Ja kun siitä vanhasta normaalista puhutaan, niin kaikki tämä samalla, kun joku harva ehkä joskus harvoin pesee käsiään.

Jos jäljelle jätetään vain pelin kannalta välttämättömät lähitilanteet, on lähitilanteista karsittu valtaosa pois. Tyypillisesti pallopelissä ollaan lähikontaktissa kaksi pelaajaa kerrallaan ja silloinkin vain lyhyen aikaa. Lisätään tähän vielä normaalia selvästi parempi käsihygienia, niin tilanne on aivan toinen kuin ennen poikkeusoloja.

Esim. kun joukkueesi voittaa turnauksen, siitä ei oteta tällaista valokuvaa.

Sama logiikka koskee myös lentopalloa: normaalioloissa erilaisia läpyjä heitellään vuoron aikana sadoittain. Kun näistä luovutaan, ollaan vain verkolla lähellä toista pelaajaa ja yhteistä pelipalloakin desinfioidaan aina erien välillä, on tartuntatilanteista suurin osa karsittu.

Totta kai olisi vielä turvallisempaa jättää pelit pelaamatta ja olla tapaamatta ketään. Suomessa on kuitenkin yhteisesti nyt päätetty avata yhteiskuntaa, ja nähdäksemme fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti erittäin terveellinen pallopeliharrastus sopii tähän linjaan, kunhan varotoimia noudatetaan.

Tässä vielä listauksenomaisesti varotoimet, joita noudatamme, kunnes epidemia on ohi. Listaa luonnollisesti päivitetään ja täydennetään tarpeen mukaan. Toukokuussa toimet ovat vielä tiukempia, ne voit katsoa täältä.

  • Käsihygieniasta pidetään erityisen tarkkaa huolta: käsien pesu ennen ja jälkeen pelien, käsidesiä aina saatavilla.
  • Toisten pelaajien koskettelun välttäminen: läpyt ja halailut pois. Myös lähikontaktin välttäminen, silloin kun peli ei sitä selkeästi vaadi.
  • Pelaamaan ja vuoroa vetämään ainoastaan täysin terveenä. Mikäli vetäjä huomaa, että joku pelaajista vaikuttaa sairaalta, hänet ohjataan vuorolta pois (ellei kyse ole esim. allergiaoireista).
  • Mikäli olet palannut maasta, jossa on Suomea selvästi heikompi virustilanne, älä tule pelaamaan ennen kuin olet saanut negatiivisen testituloksen tai pari viikkoa on kulunut.
  • Liivejä käytettäessä pyritään siihen, että pelaajalle annetaan aina puhdas liivi, eli ei vaihdeta liiviä pelin aikana pelaajalta toiselle. Liivit on aina ennenkin laitettu yhden käytön jälkeen pesuun, nyt pesuun lisätään varmuuden vuoksi vielä tekstiilien desinfiointiin tarkoitettu aine huuhteluveteen.
  • Pelivälineitä desinfioidaan ennen ja jälkeen pelien. Lentopallossa pelipallo desinfioidaan jokaisella erätauolla. Pesäpallo on toinen laji, jossa sama peliväline kiertää kädestä käteen. Valitettavasti pesäpallon desinfiointi kesken peli ei oikein toimi (kokeiltu on), sillä desinfiointiaine kastelee pallon… Pesiksessä kannustetaan käyttämään käsidesiä joka vuoronvaihdon yhteydessä.
  • Pesismailojen ja lainasählymailojen (sikäli kuin olleet käytössä) kädensijat desinfioidaan pelien jälkeen, samoin maalivahdin kamppeiden kypärät. Käytössä olleet pesisräpylät samoin. Pehmeät molarin varusteet laitetaan desinfiointipesuun.

English summary

What do we do to keep the virus from spreading when Fall comes?

In short, we take extra good care of hygiene and avoid any non-essential near contact. When thinking about a ”normal” ballgame, you realize that most of the near contact you have with the other players is non-essential to the game itself.

  • Everybody takes good care of their hand hygiene. Wash hands before & after the game, use hand sanitizer during the game (on breaks etc.). There’s always hand sanitizer available in Höntsy.
  • We avoid touching & having near contact with other players as much as possible. No hugging, high-fiving, etc. and when sitting in a locker room or on a bench we keep distance. Near contact only when the game demands it – this means we will only be having a small fraction of the contact we “normally” have.
  • Only play when you are completely healthy. Our instructors are advised to escort out anyone who appears ill.
  • If you have just arrived from an area where the situation is worse than in Finland, don’t come play in two weeks (or after receiving a negative test result).
  • When using vests (football, floorball), we don’t switch vests from one player to another. We try to give a new clean vest each time. The vests are always washed after one use, now we add laundry desinfectant to this cycle.
  • Equipment is desinfected regularly. Volleyballs are desinfected between sets.