Mailakoulu osa 2: lavan käyristäminen

Höntsyn mailakoulu on edennyt toiseen osaan, jossa näytämme, miten mailan lapa käyristetään. Tämähän on yksi tärkeimpiä syitä omistaa oma maila: saa käyristää sen mieleisekseen. Erityisesti juuri kaupasta haettu maila kaipaa lähes aina käsittelyä, sillä tehdaskäyristykset ovat kummallisia.

Mailan lapa on lämmitettävä, ennen kuin se voidaan käyristää. Tähän suosittelemme käytettäväksi kiehuvaa vettä. Periaatteessa mikä tahansa muukin menetelmä – kuten kuumailmapuhallin tai keittiölevy – toimii, mutta niillä on mahdollista sulattaa lapa. Kiehuvalla vedellä on maksimilämpötila, minkä tähden sillä ei voi vahingossa pilata lapaansa.

Tarvitset siis kiehuvan kuumaa vettä joko astiasta tai vedenkeittimestä. Lisäksi tarvitset astiallisen kylmää vettä, jotta voit jähmettää lavan kun se on oikeassa muotissa. Lavoilla on nimittäin taipumusta ”muistaa” aiempi muotonsa ja taipua takaisin siihen, tämän vuoksi jähmettäminen kylmässä vedessä on tärkeää. Jos vain jätät lavan jäähtymään, muoto ”laimenee”.

Tässä huikea step-by-step-video, olkaa hyvä: