Lentopallon tasot 2020

Keväällä palataan lentiksen suhteen kolmeen tasoon (perus-semi-pro), semi-vuoroissa kuitenkin on ”tasojen välissä” yhdet vuorot. Tammikuu on siirtymäaikaa, jonka aikana ylemmän semin pelurien, jotka haluavat jatkossa pelailla pro-vuoroilla, tulisi laittaa liittymispyyntö pro-ryhmään. (English summary in the end of this article!)

Mitä tapahtuu?

Nykyinen ylempi semi ja pro yhdistetään uudeksi pro-tasoksi – kuitenkin niin, että samalla näiden yhteistä alarajaa hieman tarkennetaan. Käytännön syistä  uuden pro-ryhmän pohjana käytetään vanhaa Hobbydeed-ryhmää. Kaikki aiemmin pro-ryhmään hyväksytyt ovat siis mukana, ja lisäksi tarkoitus on hyväksyä mukaan iso joukko ylemmän semin pelureita. Tammikuu on siirtymäaikaa: ne, jotka haluavat jatkaa pelaamista näillä vuoroilla, laittavat tuona aikana liittymispyynnön Hobbydeed-ryhmään ”Höntsy oy pro-lentikset”. Helmikuun alusta alkaen pro-vuoroille ilmoittaudutaan pelkästään sitä kautta.

Uusia pro-vuoroja on alkuun kolme: tiistaisin Hyhkyssä klo 20, torstaisin Koiviston koululla Koivistonkylässä klo 20, sunnuntaisin Linnainmaan koulun vanhassa salissa klo 19.30.

Perus-vuorojen osalta ei tapahdu nyt mitään muutoksia, vaan entiseen tapaan pelataan ma-ke-pe (Tesoma, Hyhky, Tesoma).

Semi-vuoroja (aiempi ”alempi semi”) tulee kalenteriin aluksi peräti viisi. On mahdollista, että myöhemmin joku näistä siirretään joko uuden pro-ryhmän alle tai perus-vuoroksi. Koska vuoroja on näin paljon, pyritään tekemään ”välimallin” vuorot helpottamaan siirtymistä tasolta toiselle. Semi-vuoroja tulee kolme ”tavallista” (to Tesoma klo 20, la Linnainmaa klo 15 ja su Lentävänniemen miniturnaus klo 19.30) ja lisäksi yksi ”alempi” (ti Karonen klo 18) ja yksi ”ylempi” (ma Leinola klo 20).

Alempi vuoro on tavallista hieman rennompi semi-vuoro, jonne ne jotka haaveilevat siirtymisestä perus-peleistä semiin voivat tulla haistelemaan tunnelmaa ja kokeilemaan rahkeidensa riittävyyttä. Vastaavasti ylemmän vuoron tarkoituksena on toimia näyteikkunana pro-ryhmän suuntaan sekä kovempitasoisena vuorona niille, jotka eivät pro-ryhmään mahdu.

Missä ”uuden pro-ryhmän” rima kulkee?

Uuden pro-ryhmän tasokuvauksena voidaan suoraan käyttää tekstiä, joka aiemmin kuvasi ylempää semi-tasoa:

Peli on vauhdikasta. Palloa lyödään monipuolisesti ja kovaakin. Takakentän pelurit sijoittuvat torjunnan mukaan ja useimmiten kovatkin iskulyönnit saadaan vielä nostettua takaisin peliin.  Perusasioiden varsin hyvän osaamisen lisäksi pelaajalta toivotaan erityisesti aktiivista pelitapaa ja liikettä sekä torjuntaan ja iskupeliin osallistumista. Pelaajat uskaltavat jättää pallon pelaamatta, mikäli se ei ole ”oma”, eli näillä vuoroilla uskaltaa luottaa siihen, että vieruskaveri hoitaa hommansa.

Sinun tulisi hallita pelipaikat ja pelata niiden mukaan, myös esim. hyökkäyksen varmistamisessa ja vapaana verkkopelaajana ollessa. Pyrit olemaan aktiivinen ja liikkumaan ennakoivasti tilanteisiin, mm. varmistat hyökkäyksiä ja haet peippejä. Osaat antaa enimmäkseen suht hyvän passin eteesi laitaan ja kelvollisen myös johonkin muualle. Osaat myös iskulyönnin ja hyppäät torjuntaan kun edestäsi lyödään, eli kovat pelaajat eivät saa aivan tyhjältä verkolta paukuttaa.

Em. teksti siirtyy siis lähes sellaisenaan uuden pro-ryhmän tasolinjaukseksi. Jatkuva hereillä olo ja myös muiden kuin sen ”omimman” pelipaikan pelin aktiivinen pelaaminen ja tsemppaaminen ovat em. asioiden lisäksi hyvin tärkeitä juttuja.

Jos olet aiemmin pelannut menestyksellä ylemmillä semi-vuoroilla, kannattaa siis laittaa liittymispyyntö pro-ryhmään. Yksi tapa mieltää uuden pro-ryhmän raja on miettiä Höntsyn turnausten jakoa kilpasarjaan ja alempaan sarjaan – uusi pro-vuoro on tarkoitettu kilpasarjan pelureille.

Kyselyn tuloksia ja taustaa

Saimme tasoja koskevaan kyselyyn 45 vastausta. Vastanneiden kesken arvottiin pari vapaalippua Höntsyn turnaukseen, onnetar suosi Tuuli J:tä ja Pertti L:ää. Kyselyyn olivat selvästi vastanneet eniten ne, joita tasojen uudistaminenkin koskee, eli kovemmista vuoroista kiinnostuneet pelaajat. Nyt tehty tasouudistus sai eniten kannatusta, ei kuitenkaan äänivyöryllä vaan paljon huoltakin sen suhteen ilmaistiin. Huolenaiheita olivat mm.:

Ovatko kolmen tason välillä askeleet liian isoja pelaajan kehittymisen kannalta? Entä ne, jotka eivät halustaan huolimatta uuteen pro-ryhmään mahdu, jääkö heille vain omasta näkökulmasta ihan läpsyttelypelit tarjolle?  

Em. asiaan on ensinnäkin todettava, että koko syksyn ajan on tosiasiassa menty kolmella tasolla, kun vanhan pro-ryhmän pelit ovat valtaosin jääneet toteutumatta. Huoli on kuitenkin otettu uudistuksessa huomioon, eli semi-tason sisälle pyritään jättämään yksi alempi ja yksi ylempi vuoro helpottamaan kehittymistä & siirtymistä tasolta toiselle – ja samalla tarjoamaan pelaajille aina myös omaan tasoon nähden kovia pelejä, vaikkei pro-ryhmään mukaan pääsisikään.

Tuleeko semi ylempi -vuoroista nyt totista puurtamista ja toisten virheistä huokailua?

Monissa kommenteissa tuli ilmi, että pro-ryhmällä tai osalla siitä on maine totisina pelureina, jotka ovat alttiita arvostelemaan toisten pelejä. Tekisi mieli väittää vastaan (valtaosan pelureista kohdalla), mutta on pakko myöntää että onhan tällaistakin menoa joskus nähty.

Tämä on tietenkin asia, johon Höntsyssä haluamme kiinnittää huomiota: iloinen ja kaikki huomioiva höntsyhenki on pelien kannalta erittäin keskeinen asia tasosta riippumatta. Uskomme, että pelien henki uudistuksen myötä jopa paranee, kun uudessa pro-ryhmässä kaikki mukana olijat on selkeästi erikseen hyväksytty mukaan. Tämä poistaa ”tarpeen” pelien aikana näyttää jollekulle, että hän on eksynyt väärään paikkaan.

Vuorojen kellonajoista palautetta / kovin myöhään ovat?

Aika usein kuulen palautetta siitä, että olisi kiva jos x-tasoisia vuoroja olisi tarjolla muulloinkin kuin illan päätteeksi. Olen samaa mieltä, tämä olisi kiva juttu. Valitettavasti kaupungin selkeänä politiikkana on, että Höntsy koostuu aikuisista, joille kelpaavat myöhäiset vuorot. Tästä johtuen suurin osa vuoroista alkaa klo 20 (tai 19.30).

En ole aivan varma, miten monelle tämä on todellinen ongelma, sillä aiemmin on toisaalta havaittu, että klo 17 alkaville vuoroille on hankala saada porukkaa paikalle, eivätkä klo 18 tai 18.30 alkavat vuorotkaan välttämättä ole myöhäisvuoroja suositumpia. Aiemmilla vuoroilla kuuluu myös usein narinaa siitä, että vuoro on käytännössä myöhäisvuoroa lyhyempi (verkko pitää pystyttää ja poistaa oman vuoron puitteissa eikä voida pelata lainkaan yliaikaa).

Tällä hetkellä ennen klo 19.30 alkavat vuorot ovat perus- ja semi (alempi) -vuoroja. Tämä on sattuman seurausta, mutta kun kyseiset vuorot ovat vakiintuneita ja toimivat syksyn aikana hyvin, ei ole nähty järkeväksi lähteä muuttelemaan.

Aiemmin illalla pelattavia vuoroja kyllä pyritään järjestämään, mikäli  sopiva sali tulee tarjolle.

Osalla pelaajista ominaisuudet, erilaiset vammat ja esim. ikä asettavat rajoitteita pelille. Eikö Höntsyn tulisi ymmärtää nämä toiminnassaan?

Tämä on erittäin vaikea asia tasapainoiltavaksi meille. Tasosysteemin kohdalla ollaan paradoksin äärellä: Höntsy pyrkii hyvin selkeästi olemaan kaikille avoin syrjintävapaa ympäristö. Samalla lentiksen tasosysteemi on syrjintää: pelaajalle avoimien vuorojen määrää rajoitetaan sillä perusteella, miten hän pelaa lentopalloa.

Ymmärrämme hyvin, että joiltakin osin pelaajan lentopallotaidot liittyvät asioihin, joihin hän ei voi itse vaikuttaa. On selvää, että jossakin vaiheessa esim. ikä asettaa rajoituksia kun liike hidastuu ja liikkuvuus vähenee. Tähän meillä ei ole muuta vastausta kuin se, että pyrimme olemaan sokeita näille asioille ja ”syrjimään syrjintävapaasti”. Liikkeen puute on liikkeen puutetta, aiheutti sen sitten ikä, vamma, yleinen laiskuus tai mikä tahansa.

Asian voi kääntää niinkin päin, että tasosysteemi on myös käänteistä syrjintää eli inkluusiota. Leikipä hetki ajatuksella, että Höntsyssä olisi pelkästään ”keskimääräisiä” lentisvuoroja nykyisten pelureiden kesken – ja millaisia nuo vuorot mahtaisivat olla. Tuolloin vuorot eivät soveltuisi huonommin liikkuville tai aloitteleville pelaajille lainkaan. Erityisten perus-vuorojen tarjoaminen mahdollistaa lentopallon pelaamisen mielekkäällä tavalla myös heille.

Loppuun todettakoon, että lentiksen tasosysteemi on koko ajan vaatinut jatkuvaa säätöä ja vaatii sitä varmasti taas jonkin ajan kuluttua uudelleen. Voi hyvinkin olla, että jossain vaiheessa palataan neljän eri tason systeemiin.

Volleyball levels in 2020: ”semi higher” and ”pro” combined

Basic (perus) = for everybody, although you should leave your hardest serves / spikes at home. In Perus, we try to offer a beginner-friendly game, e.g. if you have trouble serving you can serve from inside the court. If in doubt about your volleyball skills, this is the level where you should start.

Semi = You should know the basic techniques and roles on the court and be able to move accordingly. This is where you should start if you know you know you can play. Within the five weekly semi games, there is one more relaxed (alempi) and one tougher (ylempi) game.

Pro = You should have an idea how to spike and block & know the different roles of the game. Also you should be alert at all times, and try to move and be active also in the roles that are not your best roles on the court. We expect everybody to make an effort all the time, and be able to anticipate what happens. You know all the rules and only rarely break them. You know how to serve, pass, set and spike and you have a  good idea about where you should be on the court. You should try a Semi time first before coming to a Pro time.

Note: from 7th Jan of 2020, previous ”semi ylempi” and ”pro” have been combined. January is a transition period. From 1st February 2020, bookings for the ”new pro” games will be made in a separate Hobbydeed group (”Höntsy Oy Pro-lentikset”). Anyone can put in a request to join, we have a group of six people who evaluate the requests. We try to make the level in this new group almost the same (but in practise a bit higher) than in the previous ”semi ylempi”.