Lentiksen tasoihin muutos 21.8.2023
Lentiksen tasot uudistuvat syyskauden alkaessa 21.8.2023. Edellisestä muutoksesta on taas pari vuotta. Tällä kertaa päätimme uudistaa koko systeemin – jatkossa jätetään sanalliset tasonimet pois ja puhutaan numeroista 1-10. Lue tästä, mitä muutos tarkoittaa ja miten homma etenee.
Sitten viime kerran, kun tasoja tarkistettiin, on liikettä jälleen tapahtunut. Vuoro- ja pelaajamäärä on kasvanut, ja nähdäksemme nykyisten tasojen välillä on myös aika isot erot, jolloin tasolta toiselle nouseminen ei ole aivan yksinkertaista.
Aiemmasta neljästä tasosta siirrytään nyt numeroihin 1-10, jossa taso 1 tarkoittaa vuoroa, johon voi tulla, vaikkei olisi koskaan aiemmin pelannut lentopalloa. Taso 10 taas vastaa yhdellä passarilla pelattavaa pro-vuoroa. Nämä ovat myös näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa Höntsyn ”ääripäät”, joiden väliin muut lentisvuorot sijoittuvat.
Uusien tasojen tarkat kuvaukset löydät täältä! Toivomme, että jokainen käy kuvaukset tai vähintään niiden tiivistelmän lukemassa, ja miettii kriittisesti omaa tasoaan.
Ihan kaikkia numeroita ei vielä tarvita, vaan toistaiseksi puhutaan tasoista 3-4, 5-6 ja 7-8. Halusimme asteikon sellaiseksi, että siinä on jatkossa tarkentamisen varaa. Tasoja tulee tässä kohtaa käytännössä yksi kokonaan lisää, kun osa nykyisen semi ylemmän kävijöistä ylennetään tasolle 7-8 – joka nyt ja jatkossa vaatii etukäteishyväksynnän. Etukäteishyväksyntä vaaditaan siis kahdelle eri tasolle, 7-8 ja 9 (entinen ”pro”). Ajatuksena on, että tasojen 5-6 peli olisi jo vauhdikasta paikkapeliä ja tyydyttäisi myös parhaita niistä, jotka eivät tasolle 7-8 pääse.
Alimpiin ja ylimpiin tasoihin tulee myös pientä uudistusta. Aivan aloittelijoille tarkoitettavat vuorot erotetaan muista, eli käytännössä pyritään siihen, että osa perusvuoroista olisi hieman tasokkaampia. Riittää, jos 1-2 vuoroa viikossa on sellaisia, jonne voi tulla, vaikkei olisi koskaan pelannut. Pro-tasolla puolestaan kokeillaan uutta vuoroa (taso 10), jossa pro-statuksen lisäksi edellytetään, että osaa pelata yhden passarin peliä.
Tässä vielä kuvio havainnollistamaan, miten uudet ja vanhat tasot suurin piirtein vastaavat toisiaan – luonnollisesti uusien tasojen rajat hahmottuvat ja testataan käytännössä.
Tasoille 7-10 vaaditaan siis etukäteishyväksyntä, ja tämä tarkoittaa sitä, että varaaheti-palvelussa vuorot näkyvät vain niille, joilla kyseisen tason hyväksyntä on. Nettisivujen viikko-ohjelmasta kaikki voivat katsoa, mitä vuoroja on tarjolla.
Etukäteishyväksynnän antaa, kuten ennenkin, pro-raati, jota on nyt täydennetty parilla uudella jäsenellä. Olemme käyneet läpi aika paljon pelaajia ja osalle on annettu tason 7-8 hyväksyntä suoraan ilman eri hakemusta (ja hieman on tarkennettu myös tasoja 9-10).
Mikäli sinä haluat mukaan ylemmille tasoille, voit hakea oikeutta Ilkalle ilkka.virjo@hontsy.fi . Toimi näin myös, jos arvelet että virheestä johtuen vuorot eivät sinulla näy. Pelaajan taso pyritään arvioimaan aina päivän kunnon mukaan eikä raadin joskus antama arvio tietenkään ole elinkautinen (kumpaankaan suuntaan), vaan sitä voidaan tarvittaessa tarkistaa.
Tällä lomakkeella voit myös muuten kysyä raadilta arviota omasta tasostasi ja mahdollisesti saada arvokkaita kehitysvinkkejä.
Tasojen 3-6 osalta toimitaan kuten ennenkin, eli pääsääntöisesti pelaaja itse päättää, mille tasolle kuuluu – mutta tarvittaessa voimme ohjeistaa pysymään poissa tietyn tasoisilta vuoroilta.
Syyskausi lentopallossa starttaa maanantaina 21.8. ja että vuoroja on tarjolla enemmän kuin koskaan. Kaikki edellytykset on sille, että tästä tulee historiamme huikein lentiskausi! Keskiviikkoillassa varsinkin on paljon uutta: tason 10 yhdellä passarilla pelattava pro-vuoro, naisten oma vuoro, taso 5-6, Hyhkyn koulu ke klo 20 ja vielä uusi vuoro Linnainmaan koulun vanhassa salissa.
Jokainen tietysti toivoisi, että sillä omalla lähikoululla olisi juuri itselle sopivia vuoroja. Ohjelmassa on pakko tasapainoilla erilaisten asioiden kanssa. Pyrimme siihen, että eri tasoisia vuoroja on tarjolla eri puolilla kaupunkia.
Loppuun vielä sananen naisten vuorosta – miksi juuri taso 5-6? Ajatuksena on, että tasovaatimus pitää olla riittävän alhaalla, jotta on mahdollista saada tarpeeksi pelaajia. Samalla kuitenkin kaikkien pitää pystyä pelaamaan peliä, jossa verkolla lyödään ja torjutaan – silloin nimittäin verkkokorkeudella on merkitystä.