Kesän nörttivinkit älypuhelimiin
Yhä useammalla meistä on jonkinlainen ”älypuhelin”. Ja miksipä ei olisi, kun tälläkin hetkellä sellaisia myydään kytkynä alle vitosen kuukausimaksulla (sisältäen puhelimen, nettikäytön ja liittymän). Itse olen tällaista ihmettä käyttänyt nyt vajaan vuoden, ja vaikka välillä menee hermot samaan tapaan kuin tietokoneidenkin kanssa, en olisi valmis siitä luopumaan. Seuraavassa pari nörttivinkkiä täysin ilmaisista sovelluksista teille kanssaälyilijöille.
Itselläni on Android-puhelin. Varmasti ainakin osa sovelluksista löytyy myös Applen tuotteille joko suoraan samalla nimellä (kuten musiikkisovellus), tai mahdollisesti voit löytää jonkin vastaavan erinimisen sovelluksen. Pidemmittä puheitta vinkkiosastoon:
SoundHound löytää musiikit!
Onko koskaan radiossa tai päässäsi soinut hyvä kappale, jonka haluaisit löytää, mutta et tiedä tai muista mikä & kenen kappale se on? Tässä on ratkaisu! Tämä sovellus löytyy otsikon nimellä sekä Android marketista että Applen appstoresta, ja toimii ilmeisesti myös suoraan iPadilla ja iPodilla. Löysin tämän vasta aivan hiljakkoin, mutta olen erittäin vaikuttunut. Yksinkertaisesti kappaleen soidessa painat nappia, ja puhelimesi kuuntelee biisiä jonkin aikaa ja sen jälkeen ilmoittaa, mikä ja kenen kappale se on. Tähän tapaan:
Yleensä levyltä tai radiolta soitettaessa saat suoraan täydellisen osuman, joka kertoo myös miltä levyltä kappale on. Voit saman tien yhdellä napin painalluksella hakea sitä YouTubesta tai hakea kappaleen sanoitusta netistä. Vaihtoehtoisesti ohjelma esittää listan kappaleista jotka osuvat lähelle sen kuulemaa pätkää. Uskokaa tai älkää, tämä ohjelma tunnistaa vaikka Jenni Vartiaisen biisejä jopa allekirjoittaneen laulamana!
Ylläoleva kuva on vähän vanha: tällä hetkellä myös ilmaisversiota saa käyttää rajattomasti. Siinä tosin näkyy mainoksia, ja maksetussa versiossa on joitakin lisähienouksia, en tiedä mitä.
Kotimainen Enidroid 1.4.1 tietää kuka soittaa
Tämä sovellus käytännössä korvaa maksulliset ”kuka soittaa?” -palvelut. Tarvitset vain Eniron henkilöhaun tunnukset, jotka saat noin 25 sentin hinnalla täältä. Näillä tunnuksilla voit hakea numeron perusteella nimiä tai päinvastoin netissä sekä Enidroid-sovelluksella, ja lisäksi sovellus toimii taustalla. Kun tuntematon numero soittaa, se hakee netistä numeron luettelotiedot (ks. kuva oikealla). Tietenkin edellyttäen että puhelimessa on wlan- tai datayhteys päällä. Halutessasi voit tallentaa puhelinnumeroita estolistaan ja merkitä, että estolistaan kuuluvan numeron soittaessa puhelin ei soi.
Huomaa: Fonecta osti Eniron joitakin aikoja sitten ja tästä syystä Android marketista löytyvä Enidroid ei enää toimi millään järkevällä tavalla. Tämä tietysti johtuu siitä, että Fonecta myy Kuka soittaa -palveluaan hintaan 6,90 €/kk. Enidroid tuottaa saman palvelun 25 sentin kertamaksulla (jota sitäkään ei tarvitse uudestaan maksaa, jos sinulla on jo Eniron tunnukset). Ei siis ihme että Fonecta on halunnut päästä siitä eroon.
Hyvä uutinen on se, että Enidroidin täysin toimiva versio löytyy vähällä vaivalla netistä! Viimeisin toimiva versio on numero 1.4.1 ja löydät sen joko googlaamalla ”Enidroid 1.4.1” tai tällä hetkellä esimerkiksi täältä. Asennus tapahtuu näin: kopioi tiedosto puhelimeen (tai puhelimen muistikortille), etsi se puhelimen tiedostonhallinnalla (esim. ”omat tiedostot) ja klikkaa sitä. Jotta asennus onnistuu, pitää puhelimen asetuksista olla valittuna asetukset -> sovellukset -> salli tuntemattomat lähteet. Älä päivitä Enidroidia uudempaan versioon, sillä uudempi versio ei toimi.
Mobiilitukiasemalla kaveritkin nettiin
Ainakin omassa ja vaimon puhelimessa on tämä ominaisuus, uskoisin että löytyy useimmista älypuhelimista. Nimittäin mobiilitukiasema, jolla voit jakaa kännykän nettiyhteyden WLANin kautta vaikka useammallekin tietokoneelle kerralla. Tätä ominaisuutta käytettäessä pitää tietysti varmistua siitä, että liittymässä on rajaton netin käyttö mukana.
Oman mökki-WLANin pystytät näin (näin se ainakin omassa puhelimessa menee): Asetukset -> Langattomat toiminnot ja verkko -> Yhdistetään -> Mobiilitukiasema. Puhelin vielä varoittaa että tukiaseman käyttö kuluttaa roimasti akkua ja datayhteyttä. Kunhan olet varma, että sinulla on rajaton netti puhelimessa, valitse ok. Siinä se! Halutessasi voit vielä asetuksista muuttaa tukiaseman nimeä ja vaihtaa sen salatuksi niin ettei mökkinaapuri pääse loisimaan…
Hihassa on vielä pari vinkkiä helpottamaan töiden ja kalenterin organisointia, mutta toivon että te muut ette niitä tarvitse keskellä heinäkuuta. Joten palataan niihin vaikka lomakauden loputtua!