Kesän lentopalloista muutama huomio
Höntsyllä on tänä kesänä ensimmäistä kertaa tarjolla yhtä paljon tai jopa enemmän sisä- kuin ulkolentopalloa. Tällä pyritään vastaamaan asiakkaiden valinnoillaan osoittamiin toiveisiin. Kesälentikset poikkeavat talven vuoroista sillä tavalla, että peleissä on aina käytettävissä enemmän kuin yksi kenttä. Tämä tuo sekä rentoutta että haasteita.
Useamman kentän pelit ovat sikäli rennompia, että mukaan todennäköisemmin mahtuu, vaikkei olisikaan varannut paikkaa reilusti etukäteen. Samalla tämä tuo haasteita käytännön järjestelyille mitä tulee pelin tasoon. Väistämättä kesällä joudutaan välillä tekemään kompromisseja, eivätkä kaikki voi pelata ainakaan koko aikaa juuri sillä kentällä, jolle eniten haluaisivat. Paalutetaan seuraavassa joitakin yleisiä periaatteita, joita koitetaan noudattaa.
Ulkolentiksessä ti, to ja su on käytettävissä kaksi kenttää. Mikäli myös pelaajia on riittävästi kahteen peliin, pyritään aina tekemään näistä eri tasoiset, ts. kovempitasoinen ja rennompitasoinen kenttä. Mikäli pelaajamäärästä johtuen osa ”joutuu” omasta mielestään väärälle kentälle, tehdään vuoron aikana vaihtoja kenttien välillä. Pääsääntöisesti ulkolentiksessä pelataan mukautetuilla sisälentiksen ”kovalla yli” -säännöillä. ”Höntsyn ulkolentis” -nimisen lajin säännöt löytyvät täältä.
Ulkolentiksessä tulee kesän aikana myös sääperuutuksia: näitä aiheutuu sateesta, tuulesta, lämpötilasta / näiden yhdistelmästä. Lisäksi huomioon otetaan ilmoittautuneiden määrä, eli pelit perutaan huonolla kelillä herkemmin, mikäli näyttää siltä että tulijoita ei ole. Huonolla kelillä kannattaakin käydä Hobbydeedistä varmistamassa vuoron tilanne ennen peleihin lähtemistä (vuoron otsikkoon tulee ”SÄÄPERUUTUS” mikäli pelit perutaan).
Aiempi kokemus ja tähänastinen kokemus tästä kesästä on osoittanut, että perus-vuoron tasoiset pelurit ovat kesällä muita vähemmän kiinnostuneita sisälentopallosta. Sisälentopallon suosion kasvu kesällä Höntsyssä johtuneekin yleisestä pelien tason noususta. Pelaajien kehittyessä ero ulko- ja sisälentiksen välillä kasvaa ja sisälentiksen pelaaminen kesälläkin alkaa kiinnostaa.
Em. syystä johtuen keskiviikon Hervannan vuorolta on jätetty perus-vuoro pois ja siellä pelataan jatkossa semi alempi & semi ylempi -kentillä. Mikäli perus-vuorolle ilmoittautuneita on jatkossa vähän myös maanantaina ja perjantaina, voidaan se jättää niistäkin jommasta kummasta pois. Jos näin tehdään, niin perus-vuoron pelurit voivat silti tulla sisälle pelaamaan, jos ko. viikolla on ulkopelejä sään vuoksi peruttu.
Kesä edellyttää höntsäreiden keskinäistä solidaarisuutta ja tilanteeseen mukautumista. Mikäli sattuu, että esim. semi-vuorolle ilmoittautuneita on 15 ja perus-vuorolle 5, ei perus-vuoroa suinkaan peruta. Ketään ei heitetä peleistä ulos mikäli pelaajia ylipäätään on tarpeeksi. Em. tilanteessa kysytään semi-vuorolta vapaaehtoisia siirtymään toiselle kentälle – lähtökohtaisesti ainakin kolme niin, että saadaan 4-4-pelit. Mikäli kovin innokkaita siirtyjiä ei ole, mennään ulkolentiksen tapaan: vuoron alkupuoliskon jotkut kolme ”joutuvat” pelaamaan perus-vuorolla ja puolivälissä vaihdetaan tilalle toiset kolme pelaajaa.
Pro-vuorolle on varattu yksi kenttä perjantain peleistä. Ainakaan nyt ensimmäisenä perjantaina ei pelureita ollut tulossa, joten paikat vapautettiin semi-puolelle. Mikäli pro-pelureita ei jatkossa ilmaannu, jätetään kyseinen vuoro kesätauolle. Pro-vuoron osalta lähtökohta on se, että jos ko. ryhmän kautta ilmoittautuneita vuorolle on vähintään 8, niin vuoroa ei yhdistetä naapurikentän peleihin vaan ilmoittautuneet saavat pelata keskenään. Jos tulijoita on vähemmän kuin 8, pelaamaan toki pääsee, mutta pelejä yhdistetään viereisten kenttien kanssa.
Kesän sisälentiksissä on tärkeää tulla paikalle ajoissa. Jos pelaajia nimittäin on vähän (vain yhteen peliin), on varsinkin Hervannassa parempi vaihtoehto laittaa kenttä keskelle salia. Tämä asia päätetään siinä vaiheessa, kun verkkoja aletaan pystyttää. Mikäli pelataan yhdellä koko salin kentällä, on ehdoton maksimimäärä vuorolla 16 pelaajaa. Kerran paikalleen laitettua tolppaa ei vuoron aikana enää siirretä, joten yli kuudentoitsa menevää määrää myöhässä tulijoita ei mukaan oteta.
Sisälentiksissä on hyvä myös huomioida, että kenttiä on kaksi tai jopa kolme, ja vetäjiä saattaa silti olla vain yksi. Pelit saadaan käyntiin ja pelattua paremmin, kun autetaan vetäjää verkkojen laittamisessa & pistelaskussa.
Lyhyt tiivistelmä kesälentiksestä:
- Huonolla kelillä ulkolentiksessä tsekkaa Hobbydeed ennen vuorolle lähtöä, ettei vuoroa ole peruttu. Käytössä on kaksi kenttää, ja jos tulijoita on kahteen peliin niin pyritään tekemään kovempi ja rennompi kenttä. Ulkolentiksen säännöt täällä.
- Sisälentiksessä tule ajoissa: mikäli verkko on pelaajamäärän perusteella laitettu keskelle salia, on ehdoton maksimi 16 pelaajaa.
- Sisälentiksessä eritasoiset vuorot ovat yhtä aikaa samassa salissa. Ilmoittautumiset eivät välttämättä mene tasaisesti. Tarpeen vaatiessa pelejä yhdistellään / siirretään pelaajia kentältä toiselle. Pyritään siihen, että jokaisella kentällä vähintään 8 pelaajaa.
- Jos pelaaja joutuu ”väkisin” eri tasolle, pyritään siihen että siellä ei tarvitse olla koko vuoroa, vaan puolivälissä joku muu tulee tilalle.