Hyvältä näyttää – entä muu Suomi?

Höntsyn tulevaisuus vaikuttaa varsin valoisalta. Viimevuotinen kuntalaisaloite poiki lopulta toivotun lopputuloksen. Monia myönteisiä asioita on meneillään ja kivoja tapahtumia tulossa. Helsingin Sanomissakin juuri isosti oltiin, ja sitä kautta moni on kysellyt, että milloin saadaan Höntsyä myös muualle kuin Tampereelle. 

Olen aina silloin tällöin kirjoitellut blogissa Höntsyn talouspuolesta. Se on koko toiminta-aikamme ollut melkoista kituuttamista, ja usein on ollut iso tai vieläkin isompi hätä toiminnan jatkuvuudesta. Siksi onkin ilo kertoa teille nyt, että ensimmäistä kertaa tulevaisuus vaikuttaa aika turvatulta. Siitä kiitos kuuluu teille, jotka osallistuitte viimevuotisen kuntalaisaloitteemme edistämiseen. Tiedän, että moni teistä teki asian eteen töitä myös kulissien takana. Todella sydämellinen kiitos kaikille asian hyväksi vaikuttaneille!

Kaupungin liikuntajohtaja on nimittäin päättänyt, että Höntsyltä peritään 1.1.2017 alkaen tilavuokrista samaa hintaa kuin muiltakin urheiluseuroilta. Päätös koskee tulevaisuutta (ei pelkästään vuotta 2017), ja siinä edellytetään, että toimitamme tilinpäätöstiedot vuosittain kaupungille. Tällä haluttaneen ymmärrettävästi varmistaa, ettei kaupunki tue kohtuuttoman voitollista toimintaa.

Tämä on mahtava ja toiminnan jatkon kannalta välttämätön kädenojennus meille. Haluankin tässä yhteydessä kiittää liikuntajohtajaa ja muita asialla olleita siitä, että voin jatkaa unelmani eli Höntsyn ilosanoman levittämisen parissa. Kun samalla on saatu velkarasitetta pienemmäksi, voidaan vihdoin höntsäillä eteenpäin ilman jatkuvaa uhkaa siitä, että joudutaan laittamaan pallot pussiin. Myös yrittäjälle alkaa nyt pikku hiljaa jäädä jonkinmoinen palkka työstä käteen, kun tätä vuotta eteenpäin eletään.

Tällä viikolla saimme myös aimo annoksen myönteistä valtakunnallista julkisuutta, kun toimintaamme ylistettiin maanantain Hesarissa. Muun maan näkökulma asiaan on ymmärrettävästi pieni kademieli Tamepreen suuntaan – ja kysymys siitä, että miten tällaista saataisiin meillekin. Omat ajatukseni tämän suhteen ovat viime aikoina vähän tarkentuneet. Joten:

Miten Höntsyä voisi kaikkein parhaiten (ja nopeiten) levittää muualle Suomeen?

Höntsytoiminnan järjestämisessä ei saavuteta kovin huikeita tuottomarginaaleja. Niinpä ei ole realistista ajatella, että tamperelainen Oy Höntsy Ab perustaisi suoraan sivukonttorin toiseen kaupunkiin. Tällaisessa skenaariossa kulut, vaiva ja riskit ovat yksinkertaisesti väärällä tasolla.

Toiminnan polkaiseminen käyntiin edellyttää ennen kaikkea vähintään yhtä innostunutta tekijää, jolla on hyvä paikallistuntemus ja hyvät paikalliset verkostot. Aloitteen on tultava sieltä, missä toimintaa halutaan järjestää.

Realistisesti ajatellen yksi mahdollisuus Höntsyn leviämiseen järkevin tapa olisi ketju- eli franchising-malli, jossa kussakin kaupungissa on itsenäinen yritys ja yrittäjä. Aivan uuden yrityksen lisäksi voisin hyvin kuvitella Höntsyn sopivan uudeksi osa-alueeksi jollekin jo liikunta-alalla toimivalle firmalle. Brändin lisäksi Oy Höntsy Ab:lla olisi tarjota käyttöön paljon tarpeellista asiantuntemusta siitä, mikä höntsytoiminnassa on tärkeää – ja mikä toimii, mikä ei.

Vaikka meillä on alusta asti ollut selkeä visio siitä, millaista toiminta on ja mitä arvoja haluamme edistää, on kuuden vuoden aikana tietysti tehty myös monia virheitä. Vuosien varrella hyvin monta asiaa on viritetty pikku hiljaa paljon paremmalle tolalle. Uuden toiminnan perustajalle meillä olisi tarjota paljon tietoa siitä, miten asioita kannattaa (tai ei kannata) tehdä.

Toinenkin mahdollinen etenemistapa on. Viime aikoina on myös kuultu yhä useamman liikuntatutkijan suusta, että höntsääminen on juuri sellaista toimintaa, jota yhteiskunnan tulisi tukea ja edistää. Uskon, että monessa paikassa onkin mietinnässä tällaisen toiminnan pystyttäminen julkisin voimavaroin tai ainakin osittain julkisen tuen turvin. Myös näihin hankkeisiin Oy Höntsy Ab ja kokemusta sekä yritystoiminnasta että julkiselta sektorilta omaava yhteiskuntatieteiden maisteri Ilkka Virjo voisivat oikein mielellään tarjota asiantuntemustaan.

Toisin sanoen: apua on saatavilla, kun ehdoista sovitaan. Minuun saa helposti yhteyden sähköpostilla (ilkka.virjo@hontsy.fi) tai puhelimella (040 580 3727.

Kotoisasti Tampereella Höntsy porskuttaa eteenpäin tarjoten tuttuun tapaan normaalin viikko-ohjelman lisäksi myös muuta kivaa. Olethan huomannut, että sunnuntaina 5.2. meillä on mahdollisuus kokeilla ringetteä? Ja että heti seuraavana lauantaina 11.2. on tarjolla vuoden ensimmäinen iso lentisturnauksemme? Ei muuta kuin ilmoittautumaan mukaan!