Höntsy-vinkkejä osa 2: pelin aikana
Taannoin mietimme vetäjien kesken tapoja höntsykokemuksen parantamiseen. Osassa 1 tuotiin esille pari asiaa erityisesti ennakkoasenteeseen ja odotuksiin liittyen. Seuraavaksi muutama asia, joiden kautta voit vaikuttaa kokemukseesi pelivuoron aikana.
Tälläkin kertaa muutama ajankohtainen tiedote ensin. Syyskauden ensimmäinen iso Höntsyn lentisturnaus pelataan la 13.10. Sammon keskuslukiolla. Lisätiedot ja ilmoittautuminen. Lentisohjelmaan on tulossa uusi vuoro torstain alkuiltaan klo 17 Linnainmaalle, aloitus 27.9. Muista myös lentopallokoulu, jonka määrä alkaa 24.9. Myöhemmin syksyllä luvassa Oxdog-tuotepalkinnoin höystetty Yösäbä (päivämäärä vielä auki) ja kaikille avoimet huikeat Höntsyn 8-vuotissynttärit Rajaportin saunalla torstaina 13.12. Sitten asiaan:
Useimmiten ja useimmilla Höntsyssä on kivaa ihan ilman, että asiaa tarvitsisi sen kummemmin miettiä. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että tapahtuma ei ole niin kiva kuin voisi olla, on monia tapoja parantaa kokemustasi:
Keskittyminen on yksi tärkeimmistä asioista ylipäätään, ja erityisesti lentopallon tyyppisissä flow-peleissä. Juhani Tammisen vanhan hokeman mukaan 95 prosentin keskittyminen tuottaa 50 prosentin suorituksen. Tämä pätee kilpaurheilun ohella myös höntsäämiseen: vaikkei touhu totista olekaan, saa siitä eniten irti heittäytymällä mukaan, yrittämällä täysillä ja loppuun asti.
Oman joukkueen ja sopivassa paikassa vastustajankin tsemppaaminen ja aiheesta kehuminen on aina paikallaan. Kaikki eivät toki ole luonnostaan kovia muiden tsemppareita. Se ei haittaa mitään. Jos kuitenkin tiedät, että sinulla on taipumusta pottuilla kanssapelaajille virheistä tms. niin koeta hillitä sitä – peli ei käytännössä koskaan pottuilemalla parane. Hyvähenkinen pikku kuittailu silloin tällöin kuuluu asiaan – sitäkin on joskus syytä vähän hillitä, jotta pystytään keskittymään peliin.
Myös itsensä tsemppaaminen on tärkeää. Jos pelissä on välillä ollut vaikeaa, kannattaa onnistumisesta ottaa ilo irti, vaikka se olisi vähän pienempikin tai tulisi täysin tuurilla. Joillakin toimii myös ns. sisäinen puhe osastolta ”näin!” ja ”tätä lisää!”
Selkeä viestintä auttaa pallopeleissä pelin sisällä, mutta myös yleisemmin höntsytilanteessa. Se on erityisen tärkeää, jos jotain on mielestäsi vialla. Mikäli sinua suututtaa esim. jonkun kanssapelaajan tapa lyödä mailaasi, niin sano se mielellään selkeästi niin että vetäjäkin kuulee. Kostaminen on kaikkein huonoin vaihtoehto. Samoin jos olisi mielestäsi vaikka jo aika pitää juomatauko, kannattaa kertoa mielipide selkeästi vetäjälle, eikä mutista itsekseen.
Melkein missä tilanteessa tahansa, jos esim. oma peli ei kulje tai muuten vain ei oikein tänään ”lähde”, voit parantaa tilannetta ottamalla pelit treenin kannalta ja keskittymällä johonkin tiettyyn osa-alueeseen. Esim. juoksen tänään niin paljon kuin mahdollista / tänään treenaan harhautuksia / tänään keskityn torjuntaan – vaihtoehtoja piisaa.
Joskus käy niin, että jaot ovat jonkin aikaa epätasaiset. Höntsyssä vetäjän tehtävä on tietysti ennen pitkää vaihtaa niitä tasaisemmiksi – ihan aina sekään ei onnistu ensi yrittämällä. Jos peli tuntuu liian vaikealta itsesi tai oman joukkueesi kannalta, voit asettaa minitavoitteita. Esim. yritetään tehdä ainakin yksi maali tai ainakin kymmenen pistettä, tai koitan saada edes muutaman passin kohdalleen. Mikäli peli taas tuntuu liian helpolta, voit asettaa itsellesi lisähaasteita. Jos maalin tekeminen tuntuu sillä hetkellä vähän turhankin helpolta, aseta tavoitteeksi, että saat syötettyä maalin jollekin heikommalle joukkuetoverille.