Grand Slam osa 1: lentisturnaus
Lauantaina 10.3. oli Hervannan Ammattikoululla suuren urheilujuhlan tuntua, kun Vuoden Höntsärin tittelin metsästys alkoi lentisturnauksessa. Jälleen kerran nähtiin – kuten Yösählyssä marraskuussa, että taulukkopeli on toimivaa ja kivaa. Dramaattisia hetkiä nähtiin kilpailun joka vaiheessa.
Grand Slam 2012 -turnauskiertue jatkuu seuraavaksi sählyllä: Hervannan Ammattikoululla lauantaina 28.4. koko päivän sählyturnaus.
Perusresepti turnauksen peleissä oli yksinkertaisen elegantti: jokainen pelaaja syöttää yhden kerran, ja jokaisen pallon jälkeen sekä syöttävä pelaaja että syöttävä joukkue vaihtuu tuloksesta riippumatta. Alussa tämä tavallisesta lentopallosta poikkeava systeemi oli hieman hankala, mutta melko nopeasti siihen totuttiin. Kaikissa peleissä oli molemmilla puolilla saman verran pelaajia, ja turnauksessa nähtiinkin huomattavan paljon myös tasapelejä.
Pelit pelattiin neljän pelin rupeamina, joiden välissä pelaajilla oli tauko (ja toinen lohko pelasi). Ensimmäinen neljä peliä menivät kaikilla hieman totutellessa – ensi kerralla voisi olla hyvä idea järjestää tuloksiin vaikuttamaton lämmittelykierros, jossa samalla opittaisiin pelisysteemi. Toisessa pelisarjassa pelaajat alkoivat selvästi lämmetä, peli parani ja pallot pitenivät. Esimerkiksi kakkos-alkulohkon pelit 5-8 päättyivät kaikki tasapeliin!
Pelit sujuivat hieman nopeammin kuin aikataulua laadittaessa oli mietitty. Höntsyhengessä tämä tarkoitti tietenkin sitä, että pelimäärää lisättiin – pelaamaanhan paikalle oli tultu ja kaikille luvattu pitkä turnaus. Jokainen pelaaja sai lopulta pelata turnauksessa 32 miniottelua, 16 alkusarjassa ja 16 joko kilpa- tai harrastefinaalissa. Ainakin itsestä tuntui, että tämä oli ihan tarpeeksi, ja uskon että suurin osa on samaa mieltä ;).
”Elämäni makein torjunta”
Alkusarjan loppumetreillä nähtiin molemmissa alkulohkoissa huimaavan jännittäviä taisteluita. Jälkikäteen taulukoista tarkastellen varmoja kilpasarjan finalisteja ennen viimeistä neljän ottelun rypästä oli vain yksi, turnauksen alun todella vahvasti pelannut Pekka Mäkiaho. Kaikkien muiden kohdalla jatkopelien areenan ratkaisivat neljä viimeistä peliä alun kuudestatoista. Molemmissa lohkoissa pari ylempään finaaliin menijää ratkesi vasta alkusarjan viimeisessä minipelissä.
Yhdestä ratkaisusta vastasi Höntsyn oma poika Ilkka Virjo, joka nosti itsensä kilpasarjan finalistien joukkoon ykkösalkulohkon viimeisellä pelisuorituksella, torjuen (myös kilpasarjaan päässeen) Antti Arposen raudanlujan iskun tyylipuhtaasti parkettiin. Saimme sankarin tuoreeltaan haastatteluun. Mitä liikkui mielessä tuossa tilanteessa?
– Tilanne oli meille 5-4, ja tasurilla olisin itse kerännyt viimeisistä peleistä 5 pistettä ja olin laskeskellut, että se ei riitä. Toisin sanoen tiesin, että tässä se jatkopaikka ratkeaa. Kovissa paikoissahan pelimies on parhaimmillaan, satsasin vain kaikkeni torjuntaan ja tällä kertaa se riitti, Virjo suitsuttaa. Oliko kyseessä elämäsi makein torjunta?
– Ehdottomasti. Onnistuin torjunnassa ensimmäisen kerran eläissäni viime toukokuussa Kaarilan höntsyissä, ja nyt heti toisen kerran. Tämä tuli kyllä erittäin hyvään paikkaan, Virjo toteaa.
Taulukkopeli tuotti Höntsyn lentopallovuoroilta tutuille varsin yllättäviä tuloksia. Ilkka siis taisteli itsensä kilpafinaalin keskivaiheille ja velipoika Ville puolestaan pelasi viimeiseen palloon asti jopa koko turnauksen voitosta, vaikka miestä ei ole lentopallohöntsyissä juuri näkynyt. Samalla Höntsyn lentisspesialisti Toni Säkkinen vältti vain täpärästi turnauksen viimeisen sijan…
Huippuhyvää peliä ja tiukka loppuratkaisu finaaleissa
Kuten oheisesta videoraportistakin nähdään, parani peli entisestään finaaleihin mentäessä. Sekä harraste- että kilpafinaalissa nähtiin huikeita palloralleja. Harrastesarjan vei lopulta varsin selvin numeroin nimiinsä Mika Lehtinen, jonka moni olisi odottanut näkevänsä kilpafinaalinsa. Harrastefinaalin hopeaa pokkasi Sami Kortelainen, kolmannen sijan jakoivat Mika Nyyssönen ja Juha Latvala.
Kilpafinaalin ratkaisuhetket olivat huomattavasti jännittävämpiä. Alkusarjan perusteella ennakkosuosikkina kisaan lähteneen Peksi Mäkiahon flunssa alkoi sekoittaa peliä eikä mies ollut enää finaalivaiheessa parhaimmillaan – varsinkaan kun pallorallien fyysinen rasittavuus jatkuvasti kasvoi. Äänestäkin kuuli, että aivan 100 prosentin kunnossa ei mies ollut.
Ennen viimeistä neljän ottelun pelirupeamaa kisaa johtivat tasapisteissä Jari Kangas ja Ville Virjo, joista Jari kuitenkin putosi loppumetreillä kärkitaistosta. 15 pelatun finaaliottelun jälkeen tasan 20 pisteessä olivat Ville, Jussi Lammi ja Raino Pikkarainen. Koska taulukon 16. pelissä kolmikko olisi ollut samalla puolella, siirryttiin suoraan pelaamaan 17. peli.
Se ratkaisi sen verran, että Jussi jäi kilpailussa pronssille (ja Jari nousi hänen kanssaan tasapisteisiin jaetulle kolmostilalle). Kyseisen matsin voittajien puolella olleiden Villen ja Rainon paremmuus jäi kuitenkin vielä ratkomatta, joten taulukosta napattiin seuraava peli, jossa miehet olivat eri puolilla.
Ratkopeli eteni äärimmäisen tasaisena, kunnes – kuten videollakin nähdään – Raino otti ohjat käsiinsä. Ensin mies täräytti kakkospaikalta pallon vastustamattomasti lattiaan ja siirtyi sen jälkeen syöttämään 6-5-tilanteessa. Tätä ”hermopalloa” ei vastustaja pystynyt enää laillisesti palauttamaan, ja näin mestaruus meni Rainolle.
Samalla Raino siirtyi Grand Slamin johtoon ja saa DuoSportin tarjoaman keltaisen johtajan paidan itselleen. Turnauksessa palkintoja saaneet kuittasivat pokaalien lisäksi myös Punnitse & Säästä -ketjun lahjakortit.
Jokainen pelaaja pääsi tietenkin Grand Slam -pisteille, sillä nollan pisteen pelaajia olivat vain kotiin jääneet. Grand Slamin koko tilanne lentisturnauksen jälkeen löytyy täältä. Lisäpisteitä kisaan ja samalla pokaaleita & lahjakortteja pokkasivat Rainon lisäksi harrastefinaalin ja taitokisan voittanut Lehtisen Mika, parhaasta Höntsyhengestä palkittu Hätösen Pasi sekä parhaan naisen (kilpafinaalin viides) palkinnon saanut Anna Kauttu, joka tuli myös taitokisassa toiseksi.
Kiitos kaikille upeasta turnauksesta – pisteiden keruu jatkuu Hervannassa 28.4.! Vielä ehtii hyvin mukaan, sillä pisteitä on jaossa kuudesta turnauksesta, joten mitään ei ole vielä ratkennut. Sählyturnauksen sivuilla voit ilmoittautua mukaan saman tien, samoin tietysti kaikilla Höntsyn vuoroilla.